.

.

Pages

PKS MEMBANTU PKR...SAMA-SAMA BERKIBLATKAN MELINGKUPKAN NEGARA

Saturday, April 7, 2012

Assalamualaikum...


Lawak antarabangsa telah dibuat oleh Parti Keadilan Sejahtera, Indonesia apabila meminta agar pilihanraya di Malaysia ini HARUS adil. Sedangkan pilihanraya di Indonesia sendiri pun sebenarnya bergolak melebihi dari apa yang berlaku di negara kita.

Nasihat MKT bukankah lebih baik kalian menjaga hal ehwal negara anda dari coba-coba menasihati negara orang lain.
NONE

Ini bukanlah nada sombong atau takbur tetapi cuba lihat kembali proses piliharaya Indonesia. Ada sebarang keadilankah? Bukankah ianya lagi banyak himpunan kepincangan dari sudut rasuah poliik, penipuan daftar pemilih dan lain-lain lagi?

Jangan bandingkan proses pilihanraya Indonesia dengan negara kita kerana terlalu jauh bezanya baik dari segi kemudahannya mahupun prosesnya.

Yang selalu memprotes adalah sekelompok manusia ataupun kumpulan yang sentiasa tewas dan berputus asa. Takkanlah ahli-ahli parti PAS, PKR dan DAP tergolong dalam golongan ini kot? Tidak yakin dengan tahap sendiri hinggakan terpaksa 'import supporter' dari luar negara?

Nampak sangat Pakatan Rakyat sendiripun tidak yakin akan menawan negara pada Piliharaya pada kali ini....LINGKUPLAH IMPIAN HENDAK KE PUTRAJAYA...

Parti Keadilan Sejahtera (PKS) hari ini berharap pilihan raya umum di Malaysia - yang dijangka berlangsung tidak lama lagi - akan berjalan dengan adil, jujur dan telus.

Dengan keadaan itu, kata setiausaha agungnya Fahri Hamzah (lihat foto), ia membolehkan rakyat Malaysia memilih "kepimpinan yang sejati" dan memberikan pentadbiran yang baik.

"Saya rasa Malaysia harus mengadakan satu proses pilihan raya yang jujur, adil dan transperen sehingga kredibiliti perwakilannya (anggota parlimennya) terjaga," katanya.

Beliau mengulas perkara itu dengan membuat perbandingan dengan kejayaan parti Liga Kebangsaan Ke arah Demokrasi (NLD) yang dipimpin pejuang demokrasi Burma Aung San Suu Kyi baru-baru ini.

Tanpa menyatakan sokongan kepada mana-mana pihak secara jelas, Fahri bagaimanapun memuji Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkannya mampu "menganyam kepimpinan masa lalu dan sekarang" demi kebaikan negara serumpun.
"Figura Bapak Anwar boleh menjadi pemimpin transisi yang boleh memimpin negara dan seluruh polisi untuk maju ke depan," katanya dalam majlis dialog delegasi tokoh politik Indonesia bersama kerajaan Selangor di Shah Alam.

Turut hadir dalam majlis itu barisan exco negeri dan mantan menteri koperasi dan usahawan kecil dan menengah Indonesia Adi Sasono.

Fahri turut mengakui "hubungan terbaik" Indonesia-Malaysia sewaktu Anwar menjadi timbalan perdana menteri yang menjalin kerjasama dengan presiden Indonesia ketika itu BJ Habibie.

"Saya bersetuju sebagai anak muda, kami merasakan hubungan kemesraan (diplomatik) yang luar biasa," katanya.

Fahri turut mengakui sering diajak bertemu dan bekerjasama dengan pelbagai organisasi daripada Malaysia ketika itu.

PKS yang ditubuhkan pada 1998 antara parti Islam paling popular di Indonesia dengan penguasaan 57 daripada 560 kerusi dalam parlimen di republik itu.

P/S dari MKT : Patutlah pun....logo pun dah hampir sama dengan PKR. Cuma terbaikkan sahaja bulan sabit tu. Memang kena sokong jugak rakan seangkatan....hehehehe

0 ulasan:

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.