.

.

Pages

ORANG MELAYU KURANG SENSITIF MENGENAINYA..

Tuesday, May 29, 2012


MEMANG ORANG MELAYU KURANG SENSITIF MENGENAI APA YANG DITEKANKAN OLEH KARPAL SINGH YANG MASIH CUBA MEMPERTAHANKAN BAKAL PERDANA MENTERI MALAYSIA AKAN DILANTIK DARI GOLONGAN BUKAN MELAYU.

PADA PENDAPAT MKT, LAYAKKAH MEREKA INI MENJADI PERDANA MENTERI DI BUMI BANGSA LAIN? SEDANGKAN DIDALAM PEMERINTAHAN KHALIFAH ISLAM DAHULU PUN TIDAK ADA PULA DINASTI YANG DIASASKAN OLEH BANGSA ARAB AKAN DITADBIR OLEH BANGSA TURKI.

JIKA BANGSA LAIN MAHUKAN JUGA KEKUASAAN MUTLAK ITU, MEREKA AKAN MEMBINA KEMBALI ASAS DINASTI BANGSA DI TEMPAT LAIN. BUKANNYA AKAN MERAMPAS KUASA/TAKHTA DINEGARA ITU JUGA.

JADI, SEKARANG MUFTI PERLIS SUDAHPUN MENGELUARKAN SATU TEGURAN KEPADA BANGSA MELAYU, TETAPI MENGAPAKAH TIADA PULA REAKSI TERHADAP KENYATAAN KARPAL SINGH?

Orang Melayu sepatutnya sensitif terhadap kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang ingin terus berjuang untuk memastikan seorang bukan Melayu menyandang jawatan Perdana Menteri, kata Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya hari ini, lapor Bernama. 


Sehubungan itu, beliau berharap orang Melayu bersatu padu dan tidak bersifat melampau dalam politik sehingga merugikan bangsa dan agama. 

Ketika ditemui pemberita di pejabatnya hari ini, beliau berkata, Umno dan PAS sepatutnya memikirkan ke arah perpaduan termasuk melalui muzakarah. 

"Kita tak sebut PAS dan Umno perlu bersatu tetapi jajaran masing-masing perlu diperbetulkan," katanya sebagai mengulas perkara itu. 

Menurutnya, perpaduan melalui muzakarah tidak akan dicapai jika ada pihak yang meletakkan syarat untuk menjayakannya. 

Juanda bimbang bencana akan menimpa orang Melayu dan Islam jika perkara yang boleh membawa kebaikan dipersukarkan.

NAMPAKNYA BANGSA MELAYU SUDAH PUPUS SIFAT JATI DIRI DIDALAM JIWA MASING-MASING.

0 ulasan:

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.