.

.

Pages

DARI LANGKAWI....WARGA LANGKAWI TAHU KE BERSYUKUR?

Sunday, May 20, 2012

BENARKAH WARGA LANGKAWI ADALAH TERDIRI DARIPADA MANUSIA-MANUSIA YANG TIDAK RETI BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH? JIKA TUDUHAN INI TIDAK RELEVAN, MENGAPA MASIH ADA LAGI WARGA-WARGA LANGKAWI YANG MASIH LAGI DIBUTAKAN OLEH DAKYAH-DAKYAH PAKATAN RAKYAT?

BAGI PENDAPAT MKT, UCAPAN TUN SEMASA MERASMIKAN BANGUNAN TNB LANGKAWI HANYALAH SEKADAR PENYEJUK HATI DAN IANYA BUKANLAH MAKSUD TUN YANG SEBENARNYA.


LANGKAWI - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pembangunan di Langkawi adalah untuk dikongsi bersama oleh rakyat Langkawi dan projek yang dirancang bagi menjadikan pulau peranginan ini tumpuan dunia tidak seharusnya dihalang.

"Saya kecewa kerana tapak untuk membina menara Langkawi di Pekan Kuah selepas majlis pecah tanah yang saya sendiri buat dua tahun lepas diceroboh sehingga projek itu tergendala. Kejadian ini mungkin sebab hasutan.

"Kita kena la ikut undang-undang... tak boleh la ceroboh tanah orang... bawa parang. Kalau orang ceroboh tanah kita macam mana pula," katanya bagi mengulas pembangunan Langkawi yang diilhamkannya untuk dijadikan pulau bebas cukai pada 1986.

Dr Mahathir yang ditemui selepas merasmikan bangunan baru Tenaga Nasional Berhad (TNB) Langkawi berharga RM12 juta hari ini, berkata Langkawi memerlukan sebuah menara seperti Menara Eiffel di Paris yang menarik pelawat dari seluruh dunia.

Bernama difahamkan tapak untuk pembinaan menara itu telah ditanam dengan cerucuk bagi membina pelantar ikan.

Dr Mahathir bagaimanapun berpuas hati dan bersyukur kerana pembangunan Langkawi dinikmati rakyatnya, hidup senang dan mudah mencari rezeki hasil pekerjaan yang banyak ditawarkan terutama dalam bidang perkhidmatan khususnya perhotelan dan pelancongan.

"Dulu mana ada jutawan di sini (Langkawi). Jual tanah sekarang harga boleh mencecah RM20 sekaki persegi... orang Langkawi harus bersyukur. Saya rasa tidak ada orang Langkawi yang tidak bersyukur," kata Dr Mahathir.

Katanya nelayan Langkawi lebih mudah memperoleh pendapatan yang lebih banyak dengan memberi perkhidmatan kepada pelancong daripada menangkap ikan.

Beliau juga berpuas hati dengan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) yang memberi tumpuan membangunkan pulau bebas cukai ini dengan menghapuskan kerenah manakala pihak pengurusan pula mudah berurusan dengan orang ramai.

Turut hadir pada majlis itu ialah isteri beliau, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Timbalan Menteri Tenaga, Teknoloji Hijau dan Air Datuk Noriah Kasnon, anggota Exco kerajaan Kedah, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi dan Pengerusi TNB Tan Sri Leo Moggie.

INI ADALAH KERANA JIKA TUN MENZAHIRKAN SEGALA UCAPAN BELIAU SECARA JUJUR, ADAKAH WARGA LANGKAWI AKAN MENERIMA TEGURANNYA?

BAGI YANG MEMAHAMI SIKAP SEBENAR TUN SEMEMANGNYA AKAN MENERIMA TEGURAN INI TETAPI BAGAIMANAKAH DENGAN MAJORITI WARGA LANGKAWI?

TEPUK DADA DAN TANYALAH IMAN MASING-MASING...

2 ulasan:

ARIL IMPIAN GROUPS said...

FROM SELANGOR.....SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA RAKAN2 SERTA SAHABAT JGN LUPA FOLLOW EH...PADA OWNER BLOG INI VERY NICE BANYAK INFO YG MEMBANTU SAYA DALAM MENCARI ARTIKEL...SEMANGAT PERJUAGAN KEPADA SEMUA WARGA KEDAH......

ARIL IMPIAN GROUPS said...

FROM SELANGOR.....SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA RAKAN2 SERTA SAHABAT JGN LUPA FOLLOW EH...PADA OWNER BLOG INI VERY NICE BANYAK INFO YG MEMBANTU SAYA DALAM MENCARI ARTIKEL...SEMANGAT PERJUAGAN KEPADA SEMUA WARGA KEDAH......

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.