.

.

Pages

PEMBERIAN WANG DI MARKAS PAS. DAPATKANNYA SEKARANG!!

Tuesday, December 20, 2011

PEMBERIAN WANG HARAM DI 
SETIAP MARKAS PAS


Dalam sepotong hadis Nabi saw berpesan kepada Qabisah bin Mukhariq Al-Hilali r.a, 

يا قبيصة ان المسالة لا تحل الا لأحدث ثلاثة : رجل تحمل حمالة فحلت له المسالة حتى يصيبها ثم يمسك . ورجل أصابته جائحة اجتاحت ماله فحلت له المسالة حتى يصيب قواما من عيش أو قال سدادا من عيش ورجل أصابته فاقة حتى يقوم ثلاثة من ذوى الحجا من قومه لقد أصابت فلان فاقة فحلت له المسالة حتى يصيب قواما من عيش أوقال سدادا من عيش فما سواهن من المسالة. يا قبيصة سحتا يأكلها صاحبها سحتا . 

Maksudnya : Wahai Qabisah ! Sesungguhnya perbuatan meminta-minta itu tidak halal melainkan untuk tiga golongan : Pertama orang yang menanggung hutang (gharim untuk mendamaikan dua orang yang bersengketa atau seumpamanya) Maka orang itu boleh meminta-minta, sehingga hutangnya lunas. Kedua orang yang kena bencana sehingga habis harta bendanya musnah. Maka orang itu boleh meminta-minta sehingga dia memperolehi sumber kehidupan yang layak baginya. Ketiga orang yang ditimpa kemiskinan (disaksikan atau dikethui oleh tiga orang yang dipercayai bahawa dia memang miskin ) Maka orang itu boleh meminta-minta, sampai dia memperoleh sumber penghidupan yang layak. Ya Qabisah ! Selain tiga golongan itu tadi haram bagi seseorang meminta-minta dan haram pula memakan hasil meminta-mintanya itu. (Riwayat Muslim)  


PENJELASAN MKT :

Keterangan hadis :
1. Orang yang memikul beban berat diluar kemampuannya, maka dia boleh meminta-minta hingga setelah cukup, berhenti atau tidak meminta lagi.
2. Orang yang tertimpa musibah yang mebinasakan hartanya, maka dia boleh meminta-minta sampai dia mendapat sekadar keperluanan hidupnya.
3. Orang yang tertimpa kemiskinan dimana 3 orang yang cukup syarat di dalam kaumnya menganggapnya benar-benar miskin, maka dia boleh meminta sampai dia memperolehi sekadar keperluan hidupnya.

Sedangkan selain dari tiga golongan tersebut, hai Qabishah, maka meminta-minta itu HARAM yang hasilnya dimakan juga HARAM.
HR. Muslim


KALAU BEGINI PULA, APA HUKUMNYA?


SEKADAR JUAL AIR LIUR SAHAJA
JUAL FITNAH, SEGALA CACI MAKIAN


ATAS DASAR DERMA FISABILLAH?
SEBENARNYA ANDA SUDAH 
MENGHARAMKAN REZEKI HALAL ANDA


2 ulasan:

TokMisaiGondrong said...

Awww dasat btul geng ketayap ni. bagi depa semua ok. La ni, depa dah kaya dapat belasah duit Anwar, ohhhh silap bukan duit Anwar tapi duit Soros. hihi tak pa halal kalau untuk PAS, hahaha Ingat Yahudi bagi free ka?

bro pa kata kongsi link? aliffmy.blogspot.com

Captain said...

Ada rekod ke duit ni yg dikatakan Derma fisabillah???masyaAllah.

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.