.

.

Pages

HEHEHE...LINGKUP HABIS KESEMUANYA

Tuesday, May 8, 2012


PENDEDAHAN ISU KOLEJ UNIVERSITI INSANIAH (KUIN) OLEH DATUK SERI MAHATHIR KHALID MENGENAI PERMASALAHAN PENTADBIRAN KOLEJ TERSEBUT AGAK  BERAT JUGA.

JIKA BEGINILAH PEMERINTAHAN ISLAM YANG DICANANGKAN OLEH PAKATAN RAKYAT TERUTAMANYA PAS, ALAMAT LINGKUPLAH NEGERI KEDAH TAK LAMA LAGI.Kolej Universiti Insaniah (Kuin) yang dimiliki kerajaan Kedah, kini berdepan dengan krisis kewangan yang serius sekaligus memberi impak kepada kakitangan dan pensyarahnya, dakwa  Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Mahdzir mendakwa kerajaan negeri di bawah pimpinan PAS dan Menteri Besarnya Datuk Seri Azizan Abdul Razak gagal menguruskan kolej universiti tersebut dengan baik.

Bercakap dalam sidang media, hari ini, Mahdzir berkata ada kakitangan Kuin mendakwa potongan bulanan gaji mereka yang dibuat untuk bank, Pertubuhan Keselamatan Sosial, pemotongan zakat pendapatan dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja tidak sampai kepada pihak terbabit.

"Buktinya ada di kalangan pensyarah kolej tersebut mendakwa pemotongan gaji dilakukan oleh pihak Kuin namun terkejut setelah menerima surat dari pihak bank kerana gagal membuat pembayaran sewa beli.

"Ini satu penganiayaan kepada kakitangan kolej tersebut oleh kerajaan negeri yang gagal untuk menguruskan kewangan mereka dengan baik," katanya.

APA REAKSI PENYOKONG-PENYOKONG KUAT PAKATAN RAKYAT TERUTAMANYA PAS? ADAKAH INI CARANYA ISLAM MENGAJAR UMATNYA TENTANG HAK SESAMA MANUSIA? SEMASA BARISAN NASIONAL MEMERINTAH DAHULU, TIADA PERMASALAHAN YANG TELAH TIMBUL TETAPI IANYA AMAT BERLAINAN APABILA DITERAJUI OLEH PAS.


Mahdzir berkata Kuin juga menangguhkan skim pelarasan gaji 13 peratus untuk kakitanganya ke suatu tarikh yang tidak ditentukan.

Katanya Kuin yang hanya mempunyai dua sumber kewangan iaitu  kerajaan negeri dan yuran pelajar melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mungkin berhadapan masalah disebabkan pelaburan tidak menguntungkan.

Beliau berkata kerajaan negeri mewujudkan banyak anak syarikat milik Kuin seperti Insan Medic yang menguruskan fakulti perubatan yang menelan belanja yang banyak iaitu RM350,000 sebulan.

MKT RASA, SELURUH JABATAN KERAJAAN TELAH PUN DINAIKKAN PELARASAN GAJI SETELAH DIUMUMKAN BARU-BARU INI. PENGANIAYAAN INI SEBENARNYA LEBIH ZALIM DARIPADA ZAMAN BAISAN NASIONAL MEMERINTAH DAHULU (PADAHAL BN TIDAK PERNAH MENGANIAYAAN SESIAPAPUN).


"Dalam sidang DUN baru-baru ini, Azizan telah beritahu akan mengambil 50 pelajar untuk menyertai kursus dalam bidang perubatan tersebut dan 45 pelajar telah ditawarkan."Setakat 2 Mei lepas, hanya lapan pelajar sahaja yang mengikuti kursus tersebut dan dua daripadanya telah membayar penuh yuran pengajian bagi satu semester," katanya.Katanya dengan jumlah pelajar tersebut menyebabkan fakulti tersebut tidak dapat menampung kos pengurusannya dan terpaksa bergantung kepada kerajaan negeri untuk memperoleh sumber kewangan.Beliau berkata Kuin juga menaikkan yuran pengajian kepada pelajarnya iaitu daripada RM60 kepada RM200 bagi setiap jam kredit mata pelajaran yang diambil oleh semua pelajar kolej universiti tersebut.Katanya peningkatan yuran yang terlalu mendadak berkuatkuasa Julai tahun ini yang diluluskan oleh Lembaga Pengarah Kuin itu akan membebankan pelajarnya yang rata-rata datang dari kawasan luar bandar.TERBUKTI DENGAN JELAS BAHAWA PAS TIDAK MAMPU DAN TIDAK ARIF DALAM MENTADBIR SEBUAH NEGERI APATAH LAGI SEBUAH NEGARA.Ini amat bertentangan dengan perjuangan pakatan pembangkang untuk menghapuskan PTPTN dan memberi pengajian percuma tetapi kerajaan PAS telah menaikkan yuran tersebut dan ia amat membebankan pelajarnya.Mahdzir menggesa Menteri Besar Kedah supaya bertanggungjawab terhadap isu kewangan tersebut yang boleh mencalarkan imej kolej dan persepsi orang ramai terhadap kolej yang dibangunkan oleh kerajaan negeri sejak 1995.MKT RASA TIDAK PERLU PINTA MENTERI BESAR BERTANGGUNGJAWAB, HANYA SEKADAR MINTA RAKYAT TOLAK SETIAP CALON PAKATAN RAKYAT  PADA PILIHANRAYA UMUM, PUN JADILAH....KERANA JIKA DIBERI PELUANG SEKALI LAGI.....RAKYAT AKAN SENGSARA BERTERUSAN DIBAWAH BAYANGAN PALSU ISLAM PAS.

0 ulasan:

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.