.

.

Pages

HAIWAN PUN TAHU MEMBALAS BUDI

Sunday, May 20, 2012


HAIWAN JIKA DIBERI BANTUAN DAN PENJAGAAN YANG RAPI, TAHU MENJAGA DAN MEMBALAS BUDI. TETAPI BERLAINAN DENGAN PARA PENYOKONG PAKATAN RAKYAT. 

SEGALA BUDI BAIK DARI KERAJAAN DIBALASNYA DENGAN TAHI. SEGALA PERKARA-PERKARA BAIK YANG DILAKUKAN OLEH PIHAK KERAJAAN AKAN TETAP DIPANDANG BURUK WALAUPUN IANYA AKAN MENDATANGKAN FAEDAH YANG BESAR KEPADA RAKYAT KELAK.

CUBA LIHAT KISAH BERLAKU DI NEGARA CHINA. DIMANA SEEKOR ULAR SANGGUP MEMBALAS BUDI MANUSIA YANG MENYELAMATKANNYA DAN MENJAGANYA SEMASA HAIWAN ITU SAKIT.

APAKAH PAKATAN RAKYAT MAMPU MEMBALAS KEMBALI SEGALA KEBAKAN YANG KERAJAAN KURNIAKAN SEPERTIMANA ULAR ITU?

TIDAK...TIDAK MUNGKIN. INI ADALAH KERANA HATI-HATI MEREKA TELAHPUN GELAP DAN MEOLAK SEGALA KEBENARAN.


Seorang pemuda dari China mengaku menemukan dan merawat seekor ular yang sakit menjadi sihat dan kemudian ular tersebut menyelamatkan keluarga dari bencana kebakaran dengan cara membangunkannya dari tidur.

Yu Feng, dari Fushun, di daerah Liaoning, China menemukan ular hitam yang sakit di luar rumahnya.Dia kemudiannya merawat ular tersebut dengan memberi ubat-ubatan herba dan dalam 20 hari ular itu oun pulih.

Setelah sihat dia kemudiannya membebaskan ular itu disebuah pergunungan yang terletak satu kilometer dari rumahnya tetapi ular itu tetapa kembali.Dia cuba untuk melepaskan ular itu untuk kali kedua namun ular itu tetap juga kembali kerumahnya.

Dia memelihara ular itu dan menamakannya Long Long. Pada suatu malam Long Long telah mengejutkannya dari tidur dengan cara merayap di mukanya .Dia bangun tetapi kerana mengantuk dia tidur semula.

Long Long kemudiannya pergi ke tempat tidur ibunya dan menggunakan ekor untuk memadamkan kebakaran .Yu Feng yang terbangun kerana terbau benda terbakar mendapati selimut ibunya terbakar.Dia kemudian bergegas memadamkan kebakaran itu.

Seorang pakat reptilia ular setempat mengatakan , sebenarnya ular tidak memiliki kecerdasan untuk bertindak dengan cara ini - tetapi Yu percaya Long Long melakukan kebaikan tersebut, untuk membayar Feng kerana telah menyelamatkan dan merawat dirinya.

0 ulasan:

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.