.

.

Pages

BARISAN NASIONAL...BERHATI-HATI STRATEGI PAKATAN RAKYAT?

Friday, April 20, 2012


PADA PENDAPAT MKT, TINDAKAN KERAJAAN SELANGOR DAN PULAU PINANG YANG MAHUKAN PEMBUBARAN PARLIMEN YANG BERASINGAN DENGAN KERAJAAN PUSAT ADALAH SATU STRATEGI YANG AGAK AMPUH.

MANAKAN TIDAK, SEKIRANYA KEDUA-DUA NEGERI ITU MEMBUBARKAN SECARA BERASINGAN MAKA SECARA LANGSUNG DAN TIDAK LANGSUNGNYA MENDATANGKAN KEUNTUNGAN YANG AGAK BESAR TETAPI  DISELAPUTI DENGAN RISIKO YANG JUGA CUKUP BESAR UNTUK DIBAYAR.


MKT YAKIN ADA DIKALANGAN RAKYAT YANG MENYATAKAN BAWA TINDAKAN PAKATAN RAKYAT INI DILIHAT SEPERTI BODOH DAN TIDAK RASIONAL. TETAPI CUBA PARA PEMBACA BUKAKAN MINDA DAN AKAL, APAKAH HELAH DISEBALIK STRATEGI INI SEBENARNYA?

MKT INGATKAN KEPADA PARA PEMBACA SEMUA, SASARAN UTAMA PAKATAN RAKYAT ADALAH 'PENAWANAN PUTRAJAYA' YANG MEMBAWA MAKSUD MENAWAN SATU NEGARA BERADA DIBAWAH TAMPUK PENTADBIRAN MEREKA. APALAH SANGAT JIKA HENDAK DIBANDINGKAN DENGAN 2-3 NEGERI ITU, SEDANGKAN HIDANGAN SATU NEGARA YANG DIIDAM-IDAMKAN?

PERANCANGAN YANG HEBAT DAN LICIK YANG DIILHAMKAN OLEH KETUA PAKATAN RAKYAT IAITU DATUK SERI ANWAR IBRAHIM.

JIKA DITAKDIRKAN PAKATAN RAKYAT DAPAT MENAWAN NEGARA DENGAN MENDAPAT 144 KERUSI DARI KESELURUHAN KERUSI YANG DIPERTANDINGKAN, MAKA AKAN DIBUBARKAN PULA NEGERI-NEGERI YANG DIBAWAH PENTADBIRAN MEREKA.

APABILA RAKYAT DI NEGERI PAKATAN MELIHAT TUMBANGNYA KERAJAAN PERSEKUTUAN, SUDAH PASTINYA RAKYAT DI NEGERI-NEGERI ITU AKAN JUGA TURUT SAMA MENOLAK BARISAN NASIONAL. MKT YAKIN, BUKAN SAHAJA RAKYAT MALAHAN ADA JUGA DIKALANGAN PEMIMPIN BARISAN NASIONAL JUGA AKAN BELOT PADA MASA ITU.

SECARA TIDAK LANGSUNGNYA, JIKA BARISAN NASIONAL DAPAT MEMENANGI BAKI KESEMUA KERUSI DI NEGERI-NEGERI, ITUPUN MASIH BELUM MAMPU MERAMPAS KEMBALI DAN MENIDAKKAN UNTUK PEMBENTUKAN SEBUAH KERAJAAN PESEKUTUAN.

INI BERMAKNA KETUMBUKAN PAKATAN RAKYAT UNTUK MENAWAN NEGARA AGAK KUAT JIKA KEDUA-DUA ATAUPUN TIGA ATAUPUN EMPAT NEGERI PAKATAN ENGGAN MEMBUBARKAN PARLIMENNYA PADA PILIHANRAYA NANTI.

CUBA BAYANGKAN JIKA JENTERA PARTI KEEMPAT-EMPAT NEGERI ITU BERGABUNG UNTUK MENAWAN 9 BUAH NEGERI YANG LAIN? TIDAKKAH KEKUATAN MEREKA AKAN BERTAMBAH?

MKT HARAP PIHAK UMNO DAN PARTI-PARTI KOMPONEN YANG LAIN DIDALAM BARISAN NASIONAL JANGAN MEMANDANG MUDAH STRATEGI LICIK INI. PERMAINAN POLITIK PAKATAN RAKYAT SEBENARNYA ADALAH LEBIH 'ADVANCE' DARI UMNO SENDIRI. PAKATAN RAKYAT SENTIASA MENAMBAHKAN LAGI KEMAHIRAN MEREKA DARI MASA KE SEMASA, SEDANGKAN UMNO DAN PARTI-PARTI DI DALAM BARISAN NASIONAL MASIH LAGI LENA DIULIT KHAYALAN INDAH.
0 ulasan:

Post a Comment

 
© Copyright 2010-2011 Melayu Kedah Terakhir All Rights Reserved.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.